«Διοργάνωση Εκδηλώσεων & Δράσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία»

Η τυφλή κόρη” του John Everett Millais

«Το δείπνο του τυφλού» έργο του Πάμπλο Πικάσο. Παρατηρώντας τον πίνακα μια αίσθηση θλίψης και μελαγχολίας πιέζει την ψυχή μας, αίσθηση  που ο ζωγράφος πετυχαίνει χρησιμοποιώντας κατάλληλα χρώματα φωτίζοντας το κοινωνικό πρόβλημα της δεινής θέσης που βρίσκονται άνθρωποι με  αναπηρία.

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε άτομα  με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες  και την καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων για την αναγκαιότητα του σεβασμού, το σχολείο μας διοργάνωσε τις ακόλουθες δράσεις:

Το σχετικό μάθημα της Φυσικής Αγωγής αφιερώθηκε στα τυφλά άτομα με οδηγό και στα άτομα με έλλειψη κινητικότητας στα κάτω άκρα. Γι’ αυτό τον λόγο οι μαθητές περπάτησαν μια διαδρομή με οδηγό και έριξαν σε στόχο πάλι με τη βοήθεια οδηγού. Επίσης έκαναν προσομοίωση της ρίψης ακοντίου από καθιστή θέση.

Οι μαθητές της  ΣΤ΄ τάξης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία αφιέρωσαν χρόνο για να παρακολουθήσουν  ένα επιμορφωτικό βίντεο που τους  βοήθησε να καταλάβουν ποια ειναι τα είδη αναπηρίας. Επιπλέον  άκουσαν  από ανθρώπους με αναπηρία ποιες είναι οι δυνατότητες τους αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Στη συνέχεια διάβασαν  κανόνες συμπεριφοράς στην καθημερινή επικοινωνία με άτομα που έχουν σύνδρομο και Down  και με άτομα που έχουν κάποια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού. Τέλος, όλα τα παιδιά έμαθαν το όνομά τους στη νοηματική και το έγραψαν στη γλώσσα των τυφλών, με το σύστημα Μπράιγ. Οι δράσεις είχαν σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών  στη διαφορετικοτητα και στην αναπηρία.

Οι  Ε1΄ και Ε2΄ τάξεις συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. Μελέτησαν τον Κώδικα Μπράιγ, το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών,  έγραψαν το όνομά τους και  έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες κάρτες με αυτή τη γραφή! Επιπλέον προσέγγισανκαι ανέλυσαν το έργο  του Πάμπλο Πικάσο «Το δείπνο του τυφλού» 

Το  τμήμα  Δ1 παρακολούθησε  βιντεάκια της ιστοσελίδας του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Ηλιούπολης στα οποία οι μαθητές του (παιδιά με κινητικά και νοητικά  προβλήματα), μίλησαν για τα όνειρά τους αλλά και για τα προγράμματα που εκπονούνται στο σχολείο τους (eΤwinning, τις ερευνητικές εργασίες τους, τη χορωδία και τη δανειστική βιβλιοθήκη).   

Στο Δ2 οι μαθητές διάβασαν το βιβλίο: «Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου» που αναφέρεται στο σύνδρομο Dawn. Έγραψαν τις εντυπώσεις τους και ζωγράφισαν σχετικά.

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης έπαιξαν παιχνίδια με δέσιμο ματιών και χεριών για κατανόηση της δυσκολίας της αναπηρίας.

Οι μαθητές της Β΄ τάξης σε συνεργασία με τους μαθητές του Τμήματος  Ένταξης γνώρισαν βιβλία γραμμένα με τον Κώδικα Μπράιγ και έφτιαξαν μια αφίσα, ενώ οι μαθητές της Α΄ τάξης ζωγράφισαν με θέμα «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίδιοι»

Σκούρτη Παρασκευή

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7a/John_Everett_Millais_-_The_Blind_Girl%2C_1854-56.jpg/250px-John_Everett_Millais_-_The_Blind_Girl%2C_1854-56.jpg
Follow by Email