« Φως και φωτιά τα χρόνια τα παλιά»

Την Τρίτη 4/10/2022 η Γ2 τάξη επισκέφτηκε το ΙΛΜΕ προκειμένου να παρακολουθήσει το πρόγραμμα «Φως και φωτιά στα χρόνια τα παλιά». Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία με τη βοήθεια της κ. Ήρας Φραγκούλη-Βελλέ  και της κ. Κατερίνας Σκούρτη να ανακαλύψουν πηγές φωτός του παρελθόντος σε συνθήκες απουσίας του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι μαθητές περιηγήθηκαν το χώρο και εντόπισαν μόνοι τους λυχνάρια, κηροπήγια, μανουάλι, λάμπες πετρελαίου, καντήλια και πληθώρα από φανάρια όπως το φανάρι θυέλλης, κλεφτοφάναρο ( λαδοφάναρο), φορητό φανάρι μεταλλωρύχου. Είδαν πως τα παλι΄ά σπίτια ζεσταίνονταν με το τζάκι και πως οι νοικοκυρές μαγείρευαν εκεί χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σύνεργα. Ανακάλυψαν σκεύη μαγειρέματος, βοηθήματα για να γίνει η φωτιά”, όπως η Φου-φου και τα καβουρντιστήρια του καφέ…

  Τέλος δε θα μπορούσε να λείπει και το παιχνίδι! Η επίσκεψη τελείωσε με το παραδοσιακό «Ντίλι, Ντίλι Ντίλι το καντήλι» όπου κάθε παιδί πήρε με περίσσεια χαρά τον αντίστοιχο ρόλο και ένα «αγωνιστικό» παζλ που απεικόνιζε δύο παλιά φανάρια!

  Ευχαριστούμε πολύ τις δύο υπέροχες κυρίες την κ. Ήρα Φραγκούλη-Βελλέ και την κ. Κατερίνα Σκούρτη για τη ζεστασιά που υποδέχτηκαν τα παιδιά, τη ζωντάνια, το κέφι και την αγάπη τους να γνωρίσουν στις νέες γενιές την παράδοση του τόπου μας!

Follow by Email