Εκπαιδευτικές επισκέψεις των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης στο Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης-Εστία Πολιτισμού

Εκπαιδευτικές επισκέψεις των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης στο Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης.

Το παιδί με το πατίνι, οι βόλοι, τα φούσια, τα κανάρια, οι σβούρες, το πίτσι, τα τσίγκινα παιχνίδια, τα στρατιωτάκια, οι κούκλες, τα πάνινα ζωάκια, τα αιωρούμενα αεροπλανάκια, οι μαριονέτες, η σχολική γωνιά με το θρανίο και το μαυροπίνακα, τα πήλινα αντίγραφα των αρχαίων παιχνιδιών, το παιδικό δωμάτιο και ο χώρος της ραπτικής …περίμεναν τους μικρούς μαθητές… Τα παιχνίδια βγήκαν  από τον παραμυθένιο κόσμο τους και αφηγήθηκαν την ιστορία τους  στα παιδιά…

  Οι μικροί μαθητές γνώρισαν τα παιχνίδια των παππούδων τους και αναλογίστηκαν ότι και αυτοί θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν» ένα παιχνίδι κατασκευάζοντάς το…

  Οι κυρίες Μαρία Τράκη και Ήρα Φραγκούλη-Βελλέ υποδέχτηκαν στο Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης τα τμήματα Γ2 και Δ2 συνοδευόμενα από τις εκπαιδευτικούς κ. Σιάννα Τζωρτζίνα και κ. Σκούρτη Παρασκευή  για να υλοποιήσουν  το πρόγραμμα: «Τα παιχνίδια στην αρχαιότητα».

 Η κ. Τράκη  αναφέρθηκε σε ατομικά, ομαδικά και εθιμικά παιχνίδια,  στα υλικά και τον τρόπο κατασκευής τους, όταν τα παιδιά κατασκεύαζαν μόνα τους τα παιχνίδια τους . Παρουσίασε το τσέρκι, τις σφεντόνες, τις σβούρες, το ξύλινο αλογάκι, το τσίγκινο-τενεκεδένιο καραβάκι,  τα μολυβένια στρατιωτάκια, τις χειροποίητες πάνινες κούκλες, τα τόπια με κουρέλια και χρωματιστές κλωστές.

    Η κ. Ήρα Φραγκούλη Βελλέ παρουσίασε στους μαθητές των τμημάτων Γ1 και Δ2 τα παιχνίδια στην αρχαιότητα, τα οποία μοιάζουν πολύ με τα σημερινά, όπως το άθυρμα (αλογάκι πάνω σε ρόδες), τις πλαγγώνες (κούκλες φτιαγμένες από πηλό),  τη σφαίρα  (μπάλα φτιαγμένη από δέρμα ή από πολύχρωμα κομμάτια ύφασμα ραμμένα μεταξύ τους).

Τα παιδιά διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη: «Και να σου πω για τα παιχνίδια μας», έλυσαν ακροστιχίδες με θέμα: «Τα παιχνίδια στην αρχαιότητα»  και χάρηκαν τη χειροτεχνία της πλαγγώνας.  Αποχαιρέτησαν με λύπη τις πολύχρωμες  ξύλινες σβούρες  που χόρευαν τρελά το χορό τους μπλέκοντας τα χρώματά τους!!!

   Η κ. Παρασκευή (Βιβή) Σκούρτη παρουσίασε το πρόγραμμα τα «Αρχαία παιχνίδια»    στους μαθητές του τμήματος Δ1  συνοδευόμενο από τη δασκάλα του κ. Ζωγράφου Μιρέλα και έπαιξαν στην όμορφη αυλή του Μουσείου το παιχνίδι «Μονά- Ζυγά».

   Οι μαθητές του ΣΤ2 συνοδευόμενοι από το δάσκαλό τους κ. Αλεξάκο Γιώργο γνώρισαν παιχνίδια του τόπου τους και παιχνίδια των παλαιότερων χρόνων με το πρόγραμμα που επιμελήθηκε η κ. Βιβή Σκούρτη:«Η γωνιά της σχολικής ζωής».  Στη συνέχεια έπαιξαν «Αγαλματάκια ακίνητα» και «Διελκυστίνδα».

  Τα τμήματα Ε1 και ΣΤ1 συνοδευόμενα από τις δασκάλες του κ. Παπαδημητρίου Μαρία και κ. Βλάσση Ελένη αντίστοιχα παρακολούθησαν το πρόγραμμα με την κ. Βιβή Σκούρτη «Το σχολείο του χτες» όπου τα παιδιά είδαν αντικείμενα από τα σχολικά χρόνια των γονιών και των παππούδων τους: πλάκα και κοντύλι, σφουγγάρι από λαγοπόδαρο, τετράδια καλλιγραφίας, σχολική ποδιά, στολές γυμναστικών επιδείξεων, πένα και μελανοδοχείο αλλά και τη γνωστή «βέργα»!

  Τα τμήματα  Β1,  Β2,  Γ1 συνοδευόμενα από τις δασκάλες τους κ. Παπαδοπούλου Φωτεινή, κ. Ασβεστοπούλου Ζωή και κ. Μέλλου Βασιλική παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Τα τσίγκινα παιχνίδια του χθες». Η κ. Τράκη και η κ. Βιβή  Σκούρτη   μίλησαν στους μικρούς μαθητές  για τα τσίγκινα-τενεκεδένια παιχνίδια και ιδιαίτερα για το καραβάκι, που τα αγόρια κατασκεύαζαν με τη βοήθεια κάποιου μεγάλου, και όταν το τελείωναν  του έβαζαν διάφορα στολίδια φτιάχνοντας πολλές φορές έργα τέχνης!   

Ευχαριστούμε τις κυρίες  Τράκη Μαρία και Ήρα Φραγκούλη-Βελλέ

και το Δ.Σ. της  Εταιρείας Μελετών Ερμιονίδος

.

Follow by Email